Selamat Membaca :)

Selamat Membaca :)

Saturday 1 January 2011

Sup Cendawan

Kenal dengan cendawan ni? Kalau di tempat saya, orang memanggilnya "kulat tahun". Maklumlah, kulat / cendawan ni hanya tumbuh pada musim hujan, biasanya bulan Disember.
Jom kita tengok macamana nak buat sup cendawan ala kampung.


Mula-mula cendawan ni perlu dibersihkan dahulu. Memandangkan ia tumbuh di atas tanah lembab, jadi banyak pasir yang akan melekat. Kemudian, asingkan batang dan "payung"nya.
Rendam dalam air seketika untuk memastikan pasir dan habuk betul-betul tidak melekat.




Sediakan bawang merah, bawang putih, udang kering dan lada hitam. Kisar dan tumis. Jangan lupa garam dan gula untuk mencukupkan rasa. Oh, ya. Masukkan batang dahulu. Kemudian masukkan air. Bila sudah hampir empuk, barulah masukkan "payung" nya.

Tadaa..inilah hasilnya. Mudah kan? Cubalah sendiri. :)


No comments:

Post a Comment